Gyógytorna - Medicover

Mi a gyógytorna?

A gyógytorna a fizioterápia legjelentősebb része. A fizioterápián belül a mechanoterápiák közé tartozik, tehát a természetes energiák közül a mechanikai energiát használja fel gyógyító erőként.

Gyógytornával kezeljük a különböző mozgásszervi megbetegedéseket, és jelentős eredményeket érhetünk el reumatológiai, ortopédiai, traumatológiai, neurológiai és belgyógyászati kórképeknél is. A gyógytorna segít vizelettartási problémák és pszichés zavarok esetében is, valamint könnyen végezhető gyakorlatsorokkal felkészíti a kismamákat a szülésre, illetve megőrzi kondíciójukat; a szülés után erősíti a kicsivel való kapcsolat kialakulását baba-mama közös torna segítségével.

Milyen betegségeknél hasznos a gyógytorna?

1. Lúdtalp
A lúdtalp, a talp hosszanti irányú boltozatának megsüllyedése. Ez elhanyagolt esetben komoly szövődményeket is okozhat. Ha nem figyelünk oda rá, ez a gerinc egyensúlyi helyzetét is megbonthatja, és így térd-, és gerincproblémák kialakulásához vezethet. Kialakulásához vezethet a gyermek korai járásának erőltetése, nem megfelelő cipőviselés, túlterhelés, kóros súlygyarapodás és mozgáshiány. Ennek leghatékonyabb ellenszere a gyógytorna, melynek célja a boltozatot tartó izmok megerősítése.

gyogytorna

2. Hát-és derékfájás
A hát-, és derékfájás többnyire izomfájdalom következménye. Általában az első panaszok 30 és 50 év között jelentkeznek, melynek okai a túlnyújtott hátizmok és a gerincízületi szalagok, melyek nem megfelelő emeléstől, túlterheléstől alakulhatnak ki. Modern társadalmunk mozgásszegény életmódja is a rossz tartáshoz vezet, mely megbontja a gerinc természetes egyensúlyát. A fájdalom jelzi, hogy a csigolyák kimozdultak a helyes formából. Ilyenkor a szervezet, automatikusan próbálja rögzíteni az elmozdult csigolyákat, amikor is a gerinc két oldalán futó izom görcsbe feszül. Ezt a görcsös fájdalmat meg lehet szüntetni különböző gyógyszerekkel, de hatásuk viszonylag rövid ideig tart, ugyanis a gyógyszeres kezeléssel nem a kiváltó ok lett megszüntetve. Csak a tünetek mérséklődése után ajánlott a mozgásterápia. Mindenképpen huzamosabb ideig tarthat a panaszmentes állapot a rendszeres gyógytornával.

 

Bejelentkezés: (+36 1) 465 3100.

A leírás a Medicover szakembereinek közreműködésével készült.