Influenza vagy nátha? - Medicover

Influenza

Az influenza kezdeti tünetei elsősorban:
1. láz
2. hidegrázás
3. borzongás
5. rossz közérzet
6. fejfájás
7. izomfájdalom

Influenza vagy nátha?

Az influenzás megbetegedések és a megfázás vagy nátha között esetenként nehéz különbséget tenni, de mégis az egyik legjellemzőbb eltérés, hogy míg az influenza panaszai hirtelen jelentkeznek, addig a náthás beteg állapota lassan rosszabbodik. Az influenza esetében igen magas láz alakul ki, erős fejfájással és végtagfájdalommal, ugyanakkor rendszerint tüsszögés nélkül. A megfázás esetén alacsonyabb láz vagy hőemelkedés alakul ki rendszerint, nem jellemző tünet az izomfájdalom vagy a fejfájás, ugyanakkor vezető panasz lehet a tüsszögés. Fontos, hogy bármelyik tünetet tapasztaljuk magunkon, gondoljunk a kezelésre, ugyanis a megfázást is, de főleg az influenzát időben kezelni kell.

Influenza kezelése:

Vírusfertőzésről van szó, az influenza esetében elsősorban tüneti kezelésről beszélhetünk. Kiemelt fontosságú a helyes lázcsillapítás, szükség esetén fájdalomcsillapítás és az ágynyugalom. Mindezek mellett erősen ajánlott a bő folyadékfogyasztás és a megfelelő vitaminellátottság, lehetőleg nagy adag C-vitaminnal. Manapság sokan rohanó életmódot folytatunk, ezért sajnos sok esetben nem megfelelően pihenjük ki az influenzát, ami pedig kiemelten fontos lenne a teljes gyógyulás érdekében.

Influenza megelőzése:

Sokan nem tudják, de a vírus már akkor is fertőz, amikor még nem jelentkeztek az influenza első tünetei. Ha pedig már járvány van, a betegeknek igyekezniük kell távol maradni nagyobb közösségektől. A cseppfertőzés nem feltétlenül csak köhögéssel, hanem már nagymértékben tárgyakon keresztül és érintéssel is terjed, emiatt nagyon fontos a rendszeres, lehetőleg fertőtlenítő hatású kézmosás és a folyamatos odafigyelés a környezetünkben lévőkre.

 

Kérje belgyógyász szakorvosaink tanácsát és segítségét az influenza megelőzésében!

Bejelentkezés: (+36 1) 465 3100!