Légúti allergia - Medicover

Légúti allergia

Mi az a légúti allergia?

Az allergia az immunrendszer fokozott, kóros reakciója az allergénekre. Az allergének azoknak az anyagoknak az alkotórésze, amelyek a túlérzékenységet okozzák. A túlérzékenység kóros állapot, amelyben az allergiában szenvedő személyeknél olyan külső ingerek okozzák a megbetegedést, amely másokra nincs ilyen heves hatással.

A légúti allergia érintheti az egész hörgőrendszert, ekkor allergiás asztmáról beszélünk, vagy az orrnyálkahártya gyulladásával jár, és szénanátha formájában jelentkezik.

Tünetei:

– belégzés következtében váratlanul fellépő nehéz légzés
– köhécselés, köhögés
– orr- és szemviszketés, orrfolyás
– könnyezés
– kötőhártya-gyulladás
– gyakori tüsszentés
– alvászavar, koncentrációs készség csökkenése is felmerülhet

Kezelés:

Az allergiás betegségek radikális, de valóban hatékony ellenszere a reakciót kiváltó antigén elkerülése, amely a gyakorlatban a legtöbb allergén tekintetében szinte lehetetlen.

Poratka-allergia esetén célszerű rendszeresen cserélni a lakásból a szőnyegeket és egyéb olyan berendezéseket, amelyek a port felszívják (plüssállat, ágyneműk). Az ágyneműt 60 Celsius-fokon kell mosni, mert az atka ezen a hőfokon elpusztul.

Az állati szőrre allergiás beteg közeléből érdemes eltávolítani az allergiát kiváltó állatot, de nem csak élő állat szőre szerepelhet allergénként, hanem a szőrme, a szőnyeg vagy a tollpárna is akár.

A pollenérzékeny betegen segíthet, ha csukott ablak mellett alszik, továbbá a mindennapi hajmosás és az orr alapos öblítése is segíthet.

A gyógyszeres kezelés célja az allergiás rohamok megelőzése, a gyulladás csökkentése és a tünetek enyhítése. Manapság alapgyógyszernek a kortikoszteroidok számítanak, melyek a gyulladásos reakció csaknem minden fázisába beavatkoznak.

Az antihisztaminok az allergiás reakció legfontosabb tényezője, a hisztamin ellen hatnak, úgy, hogy kötődnek azok receptoraihoz. Több generációjuk ismert, az új típusúak mellékhatás profilja sokkal kedvezőbb és terápiás hatékonyságuk is jobb a régebbieknél.

kromolinok szintén szerepet kapnak a nátha, illetve az asztma bizonyos formáinak kezelésében. Száraz por formájában kell őket belélegezni, illetve orrba szippantani. Általában fizikai terhelés által kiváltott asztma esetén a leghatékonyabbak.

Az utóbbi időben a gyógyítás új irányzatát jelenti a nyugati és a hagyományos orvoslás ötvözése, amely az allergia helyett az allergiás embert és annak vizsgálatát állítja a középpontba, figyelembe véve a genetikai hajlamot, környezetét és életmódját.

 

A leírás a Medicover szakorvosainak közreműködésével készült.