A női szűrések fontossága - Medicover

Az emlőrák kezdetben tünetszegény, a korai felismerés alapja a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel és a havonkénti önellenőrzés, melyet minden nő otthonában segítség nélkül is elvégezhet.

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások. Fontos azonban tudni, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti, csak kiegészíti a mammográfiás szűrővizsgálatot. A mammográfia segítségével átlagosan két évvel hamarabb felismerhetővé válik az emlőrák, mint tapintással, a korai diagnózis és kezelés pedig a túlélés szempontjából elengedhetetlen.

Miért fontos az Önvizsgálat?
A mellrák tünetei sajnos csak később mutatkoznak meg ezért az önvizsgálat és a rendszeres nőgyógyászati ellenőrzés kiemelten fontos! Az emlőben vagy a hónaljárokban keletkező csomó kitapintása már megelőzésnek is tekinthető. Bármilyen rendellenes kidudorodást, duzzanatot tapintunk a menstruációt megelőzően vagy a vérzés idején akkor érdemes felkeresni a szakembereket. Árulkodó jel az is, ha a melleken beesettek, vagy éppen kidudorodnak az erek.
A legjobb, ha bármi nem szokványos elváltozást tapasztalunk, akkor a nőgyógyász szakorvoshoz fordulunk!

 

Kérjen időpontot nőgyógyászainkhoz, bejelentkezés a (+36 1) 465 3100 telefonszámon!

 

A leírás a Medicover szakorvosainak közreműködésével készült.